Folkens, vi må snakke om Senterpartiet i ruspolitikken.

20.6.2024:

"Eigen suksess er bra, men SP sin stadig dalande velgaroppslutning er ENDA bedre".

Denne lette omskrivinga av eit ordspel fra ein tegneserie eg leste for mange år siden passer bra. Forrige dagen fikk vi OMSIDER det såkalla "Rushåndhevingsutvalget" sin rapport, framlagt med direktesending på både radio og nett-TV, og med sjølvaste justisminister Mehl på plass.

Det at ein rapport som i høgste grad angår helse, vert tatt imot av ein justisminister, seier eigentleg alt om kor ille det står til med rusarbeidet i denne regjeringa. Det er faktisk verre enn meiningsmålingane for våre to regjeringsparti, og det seier ikkje lite. 

Eg skal komme tilbake med ein eigen post om den omtala rapporten, så snart eg har fått gått litt meir igjennom den, dette er nemleg tung materie. Var det 500 sider, montru??

Men tilbake til den omtala pressekonferansen... Der den forrige regjeringa hadde mottoet "Fra straff til Helse", og der rapporten i 2021 vart tatt imot av helseministeren, så er det her altså justisministeren som får den i hende. 
I mitt enkle hovud betyr det at vi skal gå "Fra straff til fortsatt straff". Joda, utad skal regjeringa "hjelpe" dei som regjeringa meiner fortjener det, dei må berre straffast nok først. Ein klar inspirasjon til å la alle påstå seg eit rusproblem, for hvis ein kan velge mellom hjelp og straff, så er det jo eit enkelt valg.


OK, nok om rapporten i denne omgang.

Det fins verre problem.

Nemleg; Landet flyter over av SP-velgarar. ALLE stemmer SP nå!

Høyres det dumt ut?

Såklart det gjer. Men det er akkurat det samme argumentet som blir brukt om at kokain flyter overalt, og alle bruker det.
Poenget er like morsomt som det sant.

Nå er det nesten like mange som brukte kokain i fjor, som kan tenke seg å stemme SP ved neste Stortingsvalg, iallfall blant unge velgarar. O lykke!

Kokainbruken har, i motsetning til SP sin oppslutning, vore ganske stabil, hylekor til tross.



FHI sine tall viser ein liten nedgang i kokainbruken fra 2022 til 2023. Til tross for at dette svært avhengigheitsskapande stoffet "flyter overalt", så er det nå kun ca. 4 av 100 personar som prøvde det i fjor.

Gleda over den moderate bruken og vesle nedgangen er hyggelig, men lysår fra å være så hyggelig som den siste meiningsmålinga for Aftenposten og NRK. DEN er fin den!!


At vi i tillegg får Krf godt under sperregrensa, samt både V og MDG over, kan love godt for ruspolitikken etter valget. Bonusen er at FRP også går ned, medan minuset er at AP går fram. Trøsta for AP er at der fins det iallfall mange gode progressive folk, det ser vi ikkje snurten av i hverken SP eller Krf. 

Nå har da Støre også sagt at han er rett mann for AP, og i løpet av sine ti år ved roret har han klart å halvere oppslutninga til partiet sitt. Så eg meiner bestemt at han må få fortsette!

Mykje kan skje fram til neste høst, men trenden er iallfall god. 
Fram til da, så er det riktig at skadefryd er den einaste sanne fryd!!

Fortsett slik Jonas og Trygve!!

PS: Det er snart like mange som har prøvd cannabis som kan tenke seg å stemme AP blant unge velgarar. (Berre for å gni det litt ekstra inn til dei AP-folk som eg veit er inne og leser her :-)
Også der har bruken vore stabil, noko som gjer nedgangen til AP enda meir synleg. Ohhhh yeah....




******************************************************




Oppdatert 12.6.2024:
Det har gått laaaang tid sidan forrige oppdatering, men det skuldast ikkje mangel på bidrag fra SP si side, meir ein slags dvaletilstand fra mi side nå som vår, sommar og sykkelsesong er i full gang.

Men eit par aldeles hjelpelause innspel fra den siste tida kan vi jo ta med.

Skal vi kanskje begynne med eit lesarinnlegg fra ein leiar i landets verste organisasjon i rusdebatten, Senterungdommen?
Det er nå nemleg lettare å bestille dop enn mat!

Det kan godt være, men i såfall er det kun eit bevis på at straffe og forbudspolitikken ikkje virker. Iflg. denne representanten fra Senterungdommen, så er det H, V og SV som har skuld i dette, for desse tre partia har romantisert narkotika og rusbruk såååå lenge nå, og nå ser vi konsekvensen: Det er altså lettare å bestille dop enn mat på Foodora.

Dette er ein heilt fantastisk påstand, men det er den uungåeleg følge av den politikken som SP går i bresjen for. De får altså akkurat det resultatet som politikken dykkar legg opp til. 

"Nå må det tas grep!" for nå er det blitt så ille at 18-åringar får joint istaden for vin og sprit i føldselsdagpresang. Kildene for dette blir ikkje oppgitt, men det skal være nede i Sør-Norge ein stad, Sodoma og Gomorra som vi jo er kjent for her.

Da Dagbladet tar tak i saka eit par dagar seinare, så viser det seg at det berre er anekdoter som denne Senterungdommen har høyrt. Ingen kilder kan oppgis, såklart. 


Vel, dersom det verkeleg er slik at foreldre gir ein joint til 18-åringen framfor ei flaske sprit, så trur eg vi kan leve godt med det. Det er i såfall svært få tilfeller av noko slikt, og dessuten er hasjrøyking mindre farleg enn å tylle i seg ei flaske sprit. Neida, eg vil aldri anbefale 18-åringar å fyre ein feit ein, men ein risikerer iallfall ikkje livet, slik som ein kan dersom ein bøtter ei flaske vodka.

Kor vanlig det er med hasj og kokain i 18-årsgave, det seier fortellinga ingenting om. Eg trur vi kan sei at dette er berre tull fra Senterungdommen, slik som alt anna dei kjem med i rusdebatten.


Skal vi hoppe fram til ein meir dagsaktuell sak, fra Tromsø der politiet er redd for påverknad fra svenske krimnelle nettverk. Desse nettverka har spredd seg til Norge, og ei viktig inntektskjelde er....salg av narkotika. Det er jo ikkje bra i det heile tatt, men det er enda ei stadfesting på kor feilslått politikk vi fører. Eit fortsatt forbod vil berre kaste meir ved på narkotikabålet, men det er nå slik vi har valgt det. Vedkommande fra politiet som uttaler seg i den linka saken, er sjølvsagt medlem i ekstremistorganisasjonen Norsk Narkotiikapolitiforening, nå forkorta til NNP, som om det betyr noko.

Lokal SP-topp fra det høge nord, juksemaker Sandra Borch er også intervjua i saken, og når eg leser kva ho seier så lurer eg på:

Korleis kjennes det ut å stemme på SP, når ein av frontfigurane i partiet faktisk sitter der og lyg?

Ho påstår at Solbergregjeringa ville ha ei legalisering av narkotika, da dei la fram sitt forslag til rusreform i 2021. 
Her er vi altså; Eit medlem i Stortingets justiskomite, og visstnok utdanna jurist (Vel, kanskje ho er fratatt graden for alt eg veit, juksemaker som ho er.) og ho begår regelrett løgn. Solbergregjeringa la aldri fram eit forslag om legalisering av noko som helst. Dei la fram eit konservativt forslag om avkriminalisering, men det er noko heilt anna, og det veit Sandra Borch forhåpentligvis. Hvis ikkje, så er ho berre dum, og det er ho neppe. Ein juksemaker; javisst, men dum; Eg tviler. 

Så derfor; Sandra Borch er ein løgnar. 
Korleis kjennes det ut å stemme på løgnarar, de fra SP som eg veit er inne og leser her?
Dette er min mest leste post, så eg veit det er nokre SP-folk også.

Synes de det er greit at ein av partitoppane dykkar lyg?

Ikkje berre det; Ho lyg meir også. Ho påstår nemleg at no trur ungdom at narkotika er lov. 
Jammen, hvis dette er tilfellet:  Kor er det vi kan kjøpe narkotika? Kor er hasjbutikken, kokainkiosken og heroinutsalget?

Svaret er at alle desse butikkane ikkje fins, men vi har eit døgnopent illegalt marked ute på gata og på nettet. Uten aldersgrenser, uten kvaliteteskontroll, uten opningstider, uten avgifter til staten (med med masse utgifter). Dvs: Akkurat slik som SP sin narkotikapolitikk legg opp til.

Vi KAN kjøpe legal narkotika på apoteket, og personleg synes eg det fungerer heilt fint, men Sandra Borch meiner altså at norsk ungdom er så dumme at dei trur at narkobutikkar nå fins rundt om i landet.

Hint: Norske ungdommar er ikkje så tetta i nøtta. Dei framstår faktisk langt smartare enn bortimot samtlige medlemmer av SP generelt og Senterungdommen spesielt i dette spørsmålet, for norsk ungdommar VEIT at det ikkje fins butikkar der det blir solgt lovlig dop. 

La meg ta eit eksempel fra lokale forhold: På quizen eg laga til nå i romjula, så var det KUN laget beståande av ungdomsskuleelevar som hadde rett på mine spørsmål om bruken av alkohol og cannabis i Luster kommune. Alle "foreldrelaga" trudde bruken av desse rusmidla var langt verre, noko som fortel meg at min generasjon ikkje er så kloke som vi trur i dette spørsmålet. Tvertom; Vi er ganske akterutsegla.

Norske ungdommar er kloke, flinke og kunnskapsrike. Dei veit laaaaaangt meir om rusbruk enn vi voksne kan forestille oss, og antaglegvis også langt meir om kor stort omfanget er. 

**********************************************************


Oppdatert 19.2.2024:
Regjeringa sitt sanne og stygge "narkotikahode" begynner å vise seg. Eit par år på overtid kan vi forvente at den mykje omtala "rus, forebyggings og behandlingsreformen" vert lagt fram.

Små drypp er byrja å komme ut, sikkert til glede for avholdsrørslas dommedagsprofetar som har frykta at landet ville forgå dersom Solbergregjeringa sin svært forsiktige og konservative reform fra 2021 skulle bli gjennomført. 



For som vanleg i denne regjeringa, iallfall når SP har minst ei hand på rattet, så er det tilbake til det gamle, det som vi veit ikkje fungerer. Joda, utad er dette helseministeren sitt verk, men vi veit jo bedre.

SP har eit ønske om å la politiet få anledning til å "få større spillerom" til å etterforske narkotikasaker. Kva dette innber, seier dei lite eller ingenting om. Men vi kan nok frykte at det betyr å bruke tvangsmiddel etter gammel ulovlig praksis igjen.
Altså; Skal politiet verkeleg bry seg om at folk bruker narkotika?
Verden har ikkje gått under sidan Høgsterett og Riksadvokaten presiserte spelereglane for eit par år sidan. Tvert om har norsk politi og tollvesen aldri beslaglagt så store kvanta med illegale rusmiddel som etter den gang. Noko som einkvar tulling da måtte forstå at ransaking av ungdommar mistenkt for rusbruk åleine, ikkje var medvirkande til å ta bakmenn. Men sunn fornuft eksisterer ikkje i Sp sin ruspolitikk. Den er tvert om totalt fraværande.

Neida.
Her skal det pøsast på med samme virkemiddel som før, hvis SP får det som dei ønsker. Det er ein politikk som har tatt livet av tusenvis av menneske her i landet siste 55 år, som har gjort kriminelle søkkrike, som har belasta politi og rettsvesen for milliardar kvart år, og som heller ikkje har holdt bruken av narkotika låg, om enn dette er liksom kronargumentet til einkvar forbudsnisse.

Eg har sagt det mange ganger før, og seier det igjen: Dette med at vi har låg narkotikabruk i Norge, er rein og skjær løgn, evt. den totale kunnskapsløyse. Her er litt å lese på for dei innan strafferegimet som påstår at straff og forbud virker fordi vi har låg bruk.
Hint: Norge er omlag på snittet i Europa, i fall du ikkje gidder å sette deg ein smule inn i statistikken, evt. er redd for å få nokre illusjoner brotne.

Det er meir enn ironisk at samtidig som vi her til lands vil gå tilbake til den politikken som vi har ført i snart 60 år, og som vi burde forstå ikkje virker, så er det litt over ein månad til eit paradigmeskifte i Europeisk narkotikapolitikk.




Europas økonomiske lokomotiv og ein av våre viktigaste og næraste allierte, Tyskland, vil fra 1.4.2024 tillate rekreasjonell bruk av cannabis til vaksne. I dette høgt utvikla og velordna landet, med fire millionar faste brukarar av cannabis, vil det nå verte mogleg å dyrke sine eigne planter og å oppbevare opp til 25G tørka vare til eige bruk. Lovlig omsetting vil nå skje i eit slags klubbsystem, non-profit.
Det vil enn så lenge ikkje bli lagt opp til kommersiell omsetning.

Det er "trafikklysregjeringa" som står bak dette, dvs. bl.a. AP sitt tyske søsterparti. 
Kontrasten er himmelropande til vår heimlige AP-regjering, som visstnok også skal ha ein slags "grønn" partner, men det er kun i navnet. SP er svarte, og AP er forfalt til grått. 
Til opplysning sit nå fleire av Tyskland sine naboland og ventar spent, for både i Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Danmark, er det endringar i narkotikapolitikken på gang. Eg tipper at det i løpet av eit par år vil være adskillig fleire land innan EU som har lovlig cannabisomsetning.


Men attende til SP.....
Framleis veit vi jo ikkje nøyaktig kva reformforslaget fra regjeringa vil innehalde, da det (ikkje overraskande) er nokre utfordringar med jussen, som SP sin helse(!!)politiske talsperson seier i mitt innlimte innlegg over her. Jøss, kven skulle vel tru det?

Det er ganske så trist at AP har overlatt scenen til Sp i dette viktige spørsmålet. Det er eg heilt sikker på at det er mange i AP som synes også, men det er altså heilt tyst fra dei i AP som måtte meine noko anna.
Det er særs svakt. Men ikkje uventa. 

**********************************************************


Oppdatert 10.1.2024:
Nytt år, men Senterpartiet fortsetter som om vi levde i 1980 framleis. 
Denne gang er det veteran Per Olav Lundteigen som tråkker i narkotikasalaten. I ein kronikk i Drammens Tidene pr. 4.1.2024 så viser han for all verden at Sp generelt, og han spesielt, er det største problemet med dagens narkotikapolitikk. 

Han evner altså ikkje å tenke nytt i det heile tatt. 

Overrasker det? Ikkje eit sekund.
Lundteigen er sjølve erkeeksempelet på kvit, vellykka, eldre herremann, som meiner at "narkotika" er eit onde som openbart må bekjempast med alle middel.

Altså: Denne kronikken er ein oppvisning i alt som er feil, og synleggjer at SP og Lundteigen ikkje har fulgt med i timen siste 40 år.
Kor skal vi begynne? Eg seier som ein bekjent sa da han gikk igjennom Luster Ap sitt forslag til ruspolitikk; "Absolutt alt her er feil".

Kva er det Lundteigen meiner med "narkotika"? Dette er berre ein sekkepostbetegnelse på hundrevis av forskjellige stoff, av høgst ulike slag, med høgst ulike virkemiddel, og høgst ulik faregrad. Felles for nesten alle av dei, er at dei er gjerne langt mindre farlige enn alkohol og tobakk. 

Lundteigen påstår at narkotika er forbudt fordi det er farlig. Seriøst? Skal vi forby ting, kun fordi det er farlig? Kva med alle landbruksmaskinene han har ståande på gården sin? Det å være bonde er eit av landets farligaste yrke. Burde vi forby våpen, motorsager, høygafler, bilar, traktorar, sukker, øl, sigaretter, cola, RedBull, fallskjermhopping, jakt, sykling og maaaange andre ting, kun fordi det er farlig?
Nei, vi har ikkje forbud mot nokre av desse tinga, men vi har tatt ansvar og regulert bruk og omsetninga av dei. Mindreårige skal ikkje drikke øl. Vi kan ikkje gi våpen og motorsager til kven som helst. Vi krev førarkortopplæring til dei som skal køyre bil. Vi har aldersgrenser på RedBull.

Men når det gjelder narkotika, så er det kun forbud som gjelder i SP-land, slik at dei kriminelle kan ha ein svært lukrativt monopol, som ikkje ser ut til å forsvinne uansett kva verkemiddel SP ser ut til å sette inn. Når vi ser at det framleis eksisterer narkotikabruk både på Filippinane og i Mexico, der styresmaktene har satt inn hæren og reine dødsskvadroner i "krigen mot narkotika", så burde Lundeteigen muligens forstå at det hjelper ikkje med "meir politi" og "strengere straffer".

Joda, narkotika kan være farlig, for all del, men vi har gjort det enda farligare enn vi burde, fordi vi lar kriminelle omsette det. Dvs. akkurat slik som SP vil ha det, den logiske konsekvensen av våre eigne handlingar. 
Lundteigen er redd for at dei svenske kriminelle nettverka skal bre seg til Norge. Vel, Sverige har ein enda meir restriktiv narkotikapolitikk enn Norge, og den har openbart ikkje fungert der, når den sprer seg hit...

Lundteigen er ein av årsakene til vår mislykka narkotikapolitikk. Ein politikk som over tiår har tatt tusenvis av liv, og som slett ikkje har redusert narkotikabruken, uansett kva SP måtte tru om den saken. Norsk narkotikabruk er omtrent som på snittet i Europa, for den som måtte lure. 
At denne mannen skal skifte meining, er som å tru på julenissen, tannfeen og påskeharen tilsaman. Lundteigen evner ikkje å tenke nytt på området, og det einaste vi kan håpe på er at han snart er så gammal at han ikkje gidder å være politiker lenger. 


La oss også ta ein tur oppi Trøndelag i kveld, der ein ung SP-politikar har vore ute i lokalavisa. Narkotikabruken er nå myyyyykje større enn da han var russ tilbake i steinalderen, nemleg i 2018. På dei fem-seks åra som har gått, så har nemleg mykje endra seg. Ifølge han.
Derfor vil han igjen ha narkotikahundar på skulane. 
Altså, han må ha særs dårleg hukommelse. Politidirektoratet har satt foten ned for slike aksjonar, nettopp fordi dei gjer meir skade enn nytte.


Bruk av politihund til å foreta tilfeldige søk er ikkje heimla i lov. Dette er politistatmetoder. Norsk politi kan ikkje berre gå inn på skular, arbeidsplassar eller private heimar for den del, og byrje å leite etter narkotika uten vidare. Dessuten er bruk av illegale rusmiddel å rekne som eit bagatellmessig lovbrot, som det uansett ikkje kan brukast tvangsmiddel mot. Ein skulle tru at politikarar visste såpass, men her snakker vi SP og ruspolitikk, og når ein gammel mann på Vestfossen ikkje har snøring, så viser det seg at den unge i Trøndelag ikkje er eit fnugg bedre. 


Til slutt i kveld; Kvifor skal staten blande seg opp i kva slags drikke/stoff/mat/medisin eg putter i meg? Hvis eg ønsker å drikke øl, så får eg lov til det. Hvis eg må ha medisin, så tar eg det. Hvis eg trenger eit eller anna narkotisk stoff for å få det bedre, ha det moro, eller få det litt mindre vondt, så bør eg få gjere det også, uten at Staten skal bry seg.  Det burde SP forstå også, men i ruspolitikken deira er lyset slokt, ingen voksne er heime, og gamle menn og Senterungdommer uttaler seg på sedvanlig tåpelig vis i rusdebatten. Det er SP sin ruspolitikk i eit nøtteskall. 

****************************************************


Oppdatert 27.10.2023:





Først i dag; Visdomsord


Så enkelt er det.

Og nå: Senterpartiet.

Vårt vandrande katastrofefelt i norsk ruspolitikk fortset å vise at dei gir blaffen i alt som heiter fakta og kunnskap på området. Det er heilt makelaust å bevitne. Dei kan altså ikkje opne gapet uten å sei noko som er heilt på jordet når det gjelder ruspolitikk.

Det er ok å ha forskjellige meiningar, men å være heilt blank, bortreist, i tåka (kall det kva du vil) er noko heilt anna.
Dei nedanforståande innlegga fra tidlegare i år forteller kva eg meiner.

La oss i kveld heller sjå på at dei ikkje eingang gidder å følge sitt eige partiprogram om "det lokale sjølvstyret". 

Sidan sist oppdatering er heldigvis ein kommunalminister fra SP skifta ut, og den nye er ikkje akkurat komen til duk og dekka bord.Vi reiser først til Kristiansand, der det nå verkar som kommunalministeren absolutt skal trumfe igjennom ei folkeavstemning som få etterspør. Som kjent vart Kristiansand og eit par av nabokommunane slått saman til ein storkommune under forrige regjering. Dette har da fungert på ein god måte, men nå vil altså kommunalministeren nærast tvinge igjennom ei folkeavstemning om Søgne og Songdalen skal få bli eigne kommunar att. Etter at dei involverte kommunane har brukt tid, penger og bemanning på å få den nye kommuneadministrasjonen til å fungere, så vil dei altså oppløyse det heile igjen.




Altså...kva er vitsen?

Og kvifor gå så imot sitt eigne vedtekne program for 2021-2025? Kvifor ikkje la Kristiansand bruke krefter på noko anna enn dette? Snakk om å kaste pengar ut glaset, dvs. akkurat det som SP kritiserte Solberg-regjeringa for, og som gjorde at SP flaug høgt på meiningsmålingane for tre år sidan. Det å gripe slik inn ovanfor ein kommune, er det stikk motsatte av det SP  sa dei ville gjere for eit par år sidan.
Det er dette som er S E N T R A L I S E R I N G. Men det er visst ikkje så nøye å stå for sine prinsipp.

Eit anna eksempel, sidan dette jo er ein post om ruspolitikk, ser vi i Oslo. Det nye byrådet vil innføre ein lokal rusreform. 
Til alt hell for Oslo har ikkje SP så mykje dei skulle ha sagt i lokalpolitikken, og med dei fine ord om "lokalt sjølvstyre", så burde ein slik reform være plankekøyring?

Neida.
Vår ubrukelige justisminister sabler forslaget ned umiddelbart, og henviser til den kommande rusreforma som regjeringa aldri kjem med. Den skulle ha vore framlagt i fjor (eller var det året før??) ein gang, men dette er SP og Mehl, og dei har effektivt parkert AP og helseminister Kjerkol laaaangt ute på eit (nedlagt) sidespor i denne saka.




Det siste er at det regjeringsoppnevnte utvalget sender forespørsel til t.d. FHI om det er mogleg å sette grenser for dei forskjellige brukargruppene. Dei "tunge rusavhengige" skal slippe straff. Dei som har begynnande rusproblem kan "straffast litt", medan vi andre skal straffast som før, og aller helst hardare enn i dag. 

Altså.....du må være rimelig tett i pappen for å tru at dette skal gå an. Det er visse ting som er ufravikelige her i landet, og likskap for lova er eitt av dei. Kven skal vurdere dei forskjellige tilfella av rusavhengigeheit? Edruskapsnemnder som vi hadde før i tida?
Er det nokon fra SP som kan svare?
Neppe. Ikkje det at eg forventar det heller. Bedre å stikke hovudet i sanden.

Det er ein grunn til at vi ikkje har slike edruskapsnemder lenger, på samme måte som vi ikkje straffer dei som drikker for mykje alkohol, røyker for mykje, drikker for mykje kaffi, et for mykje sukker, har spiseforstyrrelsar m.m.m

D E T    F U N G E R E R    I K K J E  !!

Sånn. Nå har eg skreve det med store bokstaver, slik at alle fra SP som er inne og leser her skal forstå det. Det er ikkje vanskelig i det heile tatt, ein må berre VILLE lære noko nytt. 

Når historikarane skal skrive om denne regjeringa, så vil dei komme fram til at det var AP sin største tabbe nokon gang å gå i regjering med SP åleine. Det er mange bra folk i AP som arbeider for ein ny, human og kunnskapsbasert ruspolitikk, og som må ergre seg grønn over rælet fra regjeringspartneren. 
I SP er det ingen som baserer sin ruspolitikk på anna enn synsing og gamle fordommar fra 1980-talet.
Sist illustrert ved at dei nå henta inn tidl. leiar fra Poltiets Fellesforbund, og særs aktiv motstandar av einkvar rusreform, Sigve Bolstad, som ny statssekretær. Det er å håpe at han får under to år i jobben. 

PS: Høstens verste i denne debatten kom merkeleg nok ikkje fra SP, men fra Sylvi Listhaug. Fra Stortingets talarstol nå i oktober hevda ho at "politiet har mista sine virkemiddel". 
Eg må spørre dei fra FRP som eg veit er inne og les her: Korleis er det å være med i eit parti der partileiaren står og lyg på talarstolen i vår folkevalgte forsamling? Er det liksom heilt ok?

Politiet har ikkje mista eit einaste virkemiddel: Dei har berre tatt seg til rette i fleire tiår, og brote straffeprosesslova.
Eg forventer ikkje svar her heller.



**********************************************************

Oppdatert 29.9.2023:



Forrige dagen var SP sin mann i justiskomiteen på Dagsnytt 18, sammen med PWA fra FRP og to andre middelaldrane kvite herremenn fra h.h.v Høgre og SV. Tema var den stadige opptrappinga av bandekrigane i Sverige, og medan dei to fra H og Sv var ein smule edruelige i argumentasjone, så var det null slikt å spore fra Prestbakmo og PWA. Nå er jo PWA heilt på viddene nesten uansett kva han snakker om, og dette var ikkje noko unntak. Hans medisin er sjølvsagt ein strengare innvandringspolitikk, noko anna høyrer vi jo ikkje derfra.
Prestbakmo hadde iallfall vett og forstand til å fastslå at "norge ikkje er Sverige", og det har han heilt rett i. Vi har ikkje dei problema som dei har, fordi vi har ført ein meir kunnskapsbasert integreringspolitikk, og dessuten er det ikkje berre innvandrarungdom som gjer kriminalitet heller.

Men så kjem avslutningsreplikken hans, det siste som vart sagt i heile seansen:

"Det handler om å forby narkotika"

At ingen har foreslått det før!!

Men det framviser i all sin idioti kor lite SP har å fare med i dette spørsmålet. Narkotikabruk har vært ulovleg i dette landet sidan midt på 1960-tallet, med stadig strengare straffer fram til ikkje så altfor mange år sidan. Det er først dei siste åra at fornuften har slått ein SMULE inn, med unntak hos SP, Krf, og delvis også i nokre reaksjonære krefter i AP og Frp.

Det som spesielt Sp og tidligare justisministerklovn PWA ikkje ser ut til å forstå, er at det fins ei enkel og fornuftig løysing på å ta fra dei kriminelle det enorme og svært lukrative narkotikamarkedet. Dei er berre for dumme til å innsjå det. Det er ikkje vanskelig, men det krever nytenkning, noko som SP ikkje akkurat er kjent for på noko område.



Det tar ikkje slutt her. Neida. SP er i ein heilt eigen klasse i russpørsmålet, ja saman med Krf da, men dei har ingenting å sei lenger. SP er tross alt eit regjeringsparti, forhåpentligvis berre i knappe to år til.
Før den tid tek vi turen til Rana Blad, der ein lokal SP-politiker er imot å heise Prideflagg fordi....det polariserer og blir utnytta til legalisering av narkotika. Nei, eg tuller ikkje, artikkelen er fra nå i september.






Det er f**n ikkje til å tru. Men nå snakker vi om Sp og ruspolitikk, og da er ingenting for dumt. Dei overgår seg sjølv stadig, og er nesten sikker på at denne posten kjem til å bli oppdatert igjen. Mange ganger. 


Oppdatert, 4.9.2023:

Det er muligens ei stund sidan denne posten vart oppdatert, men det skuldast meir at mykje av det er plassert i "popcorn"-avdelinga. 
Men det er ingen grunn til å vente lenger, SP leverer tullball på rusfronten som dei alltid har gjort, og det er meg derfor ei stor glede å sjå at dei slit på meiningsmålingane. Joda, det er lokalvalg, men endatil i ein "bastion" som Luster er det lov å håpe at det vert tilbakegang.

Vel, vi må framleis snakke om SP i rusdebatten. Men dei legg opp til det heilt på eiga hand.

Kor skal vi begynne?
I dag tenker eg vi byrjar med eit oppslag i Ringsaker Blad der justisminister Mehl har besøkt Brumunddal, og blant anna kome med følgande påstand:


Vår justisminister påstår at det er ei dobling i antal unge som har prøvd narkotika. 
"Narkotika" omfattar hundrevis av forskjellige stoff, med høgst ulik virkning, så allereie ut fra hoppkanten går det (igjen) galt for Mehl.
Joda, det er lett å bruke skremmeuttrykk, høyres liksom litt verre ut da.

Og "i kjølvannet av rusreformen"??? 
Altså, seriøst? Nå kan dette rett nok være journalisten sitt venstrehåndsarbeid, men det vart aldri innført ein rusreform i 2021. Tvertom ventar vi framleis på regjeringa sin "rus, forebygging og behandlingsreform" som skulle være mykje bedre enn det Solberg-regjeringa la fram. Men som vi framleis ikkje har sett snurten av. Den er som kjent skubba ut i uvissa enda eit år. Minst.
Dette er skikkelig elendig journalistikk, evt. løgn fra justisministeren. La oss håpe på det første.

Er det nå slik at "narkotikabruken" har dobla seg blant unge?

Istaden for å bruke Mehl sin påstand som fakta, la oss heller sjå på opplysningar fra FHI:


Cannabisbruken blant unge siste året er stabil. Dessuten er dette eit langt mindre farlig rusmiddel enn fest og voldtektsdopet alkohol, og sjølv om ein ideellt sett burde holdt seg unna begge deler, så ser eg ingen grunn til å krisemaksimere slik. Uansett: Bruken er IKKJE dobla, ergo sa Mehl feil. Eller drog ein løgn. Ditt valg.

Men kokain da, det flyter jo overalt nå til dags?



Joda, bruken av kokain har auka fra 2,2% i den "unge del" av befolkninga i 2020 til 4,7% i 2022. Men vi veit også at 2020 var eit unntaksår. Eit meir redelig grep hadde vore å IKKJE bruke eit unntaksår, men ingenting er redelig når det gjeld SP og ruspolitikk, så kvifor være anleis denne gang?
Sidan dei plukker kirsebær, så la oss for ordens skuld gjere det samme, og bruke akkurat samme metode. For i 2020, unntaksåret, var det også eit hopp i bruk av ecstasy og amfetamin. To år seinare er denne bruken....nesten halvvert. Og bruken totalt er minimal. Vi kan faktisk oppsummere det slik at over 95% av landets unge ikkje ein gang har prøvd kokain siste året. 99% har ikkje ein gang prøvd amfetamin!

Skal vi bruke samme dumme logikk som Mehl, så kan vi heller sei at "narkotikabruken er halvvert", noko som heller ikkje er rett. Slik vil det imidlertid bli, når ein gjer som SP.
Det som eigentleg skjer, er at narkotikabruk i Norge er ganske så stabilt, og at vi følger dei samme trendane som vi ser ellers i Europa. Så enkelt er det, hvis ein berre gidd å sette seg ein SMULE inn i materialet.

Min høgst private konklusjon når Mehl seier at narkotikabruken har dobla seg er at dette er rein løgn.
Ho kan sjølvsagt være heilt uvitande, men la oss være ærlege. Som justisminister er du verkeleg ikkje så dum.

Her er vi altså: Ein justisminister som lyg. Vi får hugse det om to år, da det dessverre ikkje er håp om å bli kvitt regjeringa neste mandag.


Skal vi hoppe til neste punkt?
Vi kan t.d. ta SP-politikaren og ordførarkandidaten som i eit avisinnlegg før helga var redd for "normaliseringa" av narkotikabruk. 12-åringar bruker kokain! Og det er heilt vanlig!
Seier ordførarkandidaten.
Vel.
Hvis 12-åringar bruker kokain, så trur eg virkelig vi bør sjå litt bakom påstanden. For det første må dette være eit svært marginalt fenomen, hvis det i det heile tatt har skjedd. Dessuten; Kva er årsaka til ein slik bruk?
Og når det er ein mindreårig, så er det uansett ikkje noko ein skal bruke politi og rettsvesenet på.
Ein slik påstand om at "12-åringer bruker kokain og det er helt vanlig", er vel det som bidreg mest til normalisering, altså det stikk motsatt av kva ordførarkandidaten vil.

Gudbedre.


But wait, there is more!

Valgkampen pågår enda, og i det høve er ungdomspartia rundt om på skulane for å fronte sine bodskap. Ungdomspartia si store oppgåve er sjølvsagt å provosere ein smule, noko vi såg til gangs forrige gang det var valg. Da måtte Unge Venstre, FrPU og Grønn Ungdom alle oppleve mildt sagt ubehaglige episodar, fordi dei fronta "Legalize it" på skulane. Det er ok å være uenig, men ein treng da ikkje å fjerne lovlige politiske ytringar med makt, slik som vi såg eksempel på?
Saka gikk heilt til topps, og daværande minster Jan Tore Sanner var klar og tydeleg på at dette bodskapet var han uenig i, men det var fullt lovleg å ytre det. Alle mørkemenn rundt på norske skular fekk seg dermed eit kraftig skot for baugen.

Da skulle ein vel tru at dei hadde lært?

Neida.
Forrige veke opplevde Unge Venstre det samme, igjen.

Ein ansatt på skulen ber altså eit ungdomsparti om å fjerne sitt politiske bodskap. Vedkommande har ikkje fått med seg debatten som var forrige gang? Da bør ein eigentleg ikkje arbeide i skuleverket.

Men det har si naturlege forklaring. Vedkommande skuleansatt er sjølvsagt også lokalpolitiker for SP.
Det burde ikkje overraske. Dette partiet vil altså nekte lovlige politiske ytringar og dei vil bruke bruke tvangsmiddel utan konkret mistanke om narkotikabruk.
Det er sikkert hyggelig for nokon at SP bevilger historisk gode landbruksoppgjer til kjernevelgarane sine, men når vi ser slike totalitære tendensar, så er det meg altså ei sann glede at dei nærmar seg sperregrensa på meiningsmålingane for Stortingsvalg. 

*************************************************************



Oppdatert 23.5.2023:

Vel, vel, vel, vel, vel........

Det er blitt kveld, og eg har akkurat sett Politisk Kvarter fra i dag tidlig.

Justisminister Mehl hadde beæra almuen med ein audiens i dag, der ho med eigne ord skulle snakke på direkte sendt radio/TV.

Det gikk ikkje særlig bra.

Eg forstår nå kvifor ho pleier å ikkje gi kommentarer på noko som helst i grunn, utover dei sedvanlige flosklane vi er blitt vant med fra den kanten.

Som motdebattant møtte Sveinung Stensland fra Høgre, medlem av justiskomiteen. 

Kort oppsummert skulle eg ønske at Stensland var justisminister i 11 av ti tilfeller framfor Mehl, og eg stemmer ikkje Høgre, bare så det er sagt.

La oss sjå kva debatten gikk ut på.

Det opna forresten ikkje så lovande da programleiaren påstod at politiet var blitt strippa for virkemiddel, eller "verktøy" som det gjerne vert kalla, for å avdekka rusbruk. Målet med å avdekke rusbruk skal nemleg være å "ta bakmenn", iflg Mehl. 
Derfor må politiet ha dei verktøya som trengs for å avdekke slik rusbruk, og i så måte kan det være greit å minne om vedtaket på SP sitt landsmøte nå i vår; Dei vil la politiet nytte tvangsmiddel uten konkret mistanke. Dvs. innføre politistatmetodar. Det burde være sjokkerande at vår justisminister ikkje kunne ta avstand fra slike metodar, men ingenting overraskar lenger. Tvert om, så ser ho og partiet hennar ut til å ØNSKE slike metodar. Iallfall fram til det rammar ein av deira eigne, slik som Krf-leiar Bollestad fant ut på ein flyplass forrige måned: Ransaking og tvangsmiddel er nemleg ok når det rammer andre,  ikkje så stas når det gjelder ein sjølv. 

Joda, Mehl framheva Riksadvokaten og Høgsterett sin uavhengigheit, og akkurat det skal vi være sjeleglade for nå. 

Det er sjølvsagt ingen av oss som ynskjer at unge skal begynne med illegale rusmiddel, men når det skjer, så er det ein grunn til det. Det er ikkje hasj som er inngangen til "narkohelvetet", men overgrep, mobbing, psykiske problem m.m. Da er illegale rusmiddel ein flukt ut av elendigheita, men hvis vi skal følge Sp sin "logikk", så må du altså hugse på å ruse deg tungt og ofte nok, slik at du slipper straff.

Så hugs på det barn! 

Det er også ei merkeleg samansausing av begrep som "legalisering" og "avkriminalisering". Det er som om Mehl ikkje veit forskjellen, men det gjer ho jo. Ho veit imidlertid at dei fleste av landets innbyggarar ikkje gjer det, og blandar begrepa bevisst for å skremme oss. Beklager, den strategien er gjennomskua. 

La meg derfor skyte inn dette gode sitatet fra Stensland; 




Han supplerte med sitatet "det er eit perverst incentiv til å måtte ruse seg meir"

Stort bedre kan det ikkje seiast.

Mehl viste til andre europeiske land, t.d. Sverige og Belgia, som har store problem med gjengkriminalitet og narkotikahandel. Vel, dette er jo det direkte resultatet av den forbudspolitikken som er valgt, og som vi nå ser andre europeiske land, som Tyskland, Tsjekkia og Luxemburg går bort ifra. 

Mehl si løysing: Fortsette som før, slik at dei kriminelle kan fortsette å håve inn store pengebeløp som ho seier. Det har vore, det er, og det kjem til å bli resultatet, så lenge vi skal forby og straffe. 

Gud forby å tenke nytt i ruspolitikken, og nye tankar ser vi DEFINITIVT ikkje fra Senterpartiet. 
Og regjeringspartner AP kjem ikkje med eit pip, men eg skal garantere at det er mange der som ergrer seg grønn over partnerens utdaterte, kunnskapslause og farlige narkotikapolitikk.

Det er ei bittelita trøyst. Men det er på tide de byrjar å bli høgrøysta nå, før SP kuppar ruspolitikken fra A til Å. Vi som innbyggarar fortjener bedre enn ein justisminister som sit og lyg på direktesendt radio/TV. Det er heilt absurd å sjå.


**********************************************



Oppdatert 22.5.2023:
Det er som om dette ikkje vil ta slutt.
Senterpartiet er verkeleg noko heilt særegent innan norsk ruspolitikk. Joda, vi ser det same i Krf, spesielt i ungdomspartiet deira, men Krf er ikkje eit særleg betydningsfullt parti lenger (heldigvis). 
Vi ser også tendensar til same retorikk i Frp, men der er skillet sterkt mellom Frp og ungdomspartiet deira. Dessuten er det sterke stemmer og krefter i Frp som arbeider for ein ny ruspolitikk.
Vi kunne ha nemnt AP også, men også der fins det gode krefter, spesielt i storbyane. Dessverre har AP overlatt alt av ruspolitikk til vår komplett ubruklige justisminister fra SP. Det er synd, all den tid AP faktisk har fleire flinke folk på området. 

Joda, Mehl er visstnok regjeringas mest populære medlem, noko som fortel meg at du kan være heilt udugleg i jobben din, sålenge du er ung, attraktiv og realitydeltager. 


Men til saka: 
I skuggen av at revidert nasjonalbudsjett vart lagt fram for nokre dagar tilbake, så vart det også oppnevnt eit "utvalg som skal utvelge og utrede" (Herre, gi meg styrke fra dette byråkratiske vissvass-språket!) vår framtidige ruspolitikk. Eller meir presist; Korleis politiet og rettsvesen framleis skal få sjansen til å straffe brukarar av illegale rusmiddel. Det skal undersøkast om det kan settast ei grense mellom dei som er avhengige nok til å få hjelp, og dei av oss som fortjener straff.

Eks: Eg drar ei stripe kokain på fest (Det gjer visstnok alle nå til dags). Siden eg ikkje er avhengig, så må eg få ei bot for brot på legemiddellova. 
Min kokainavhengige kamerat, la oss kalla hen Kåre Maria, drar nøyaktig samme mengde kokain, på samme bord, på samme fest. Han skal slippe straff, for han er rusavhengig.

Altså.....du må være ganske så inngrodd Senterpartist for å synes dette høyres fornuftig ut. 
Er uttrykket "likhet for loven" eit ukjent begrep i SP, eller i Krf og Frp for den del?

Dessuten, så har dette vore utreda til dei grader tidlegare. Det kom ein stor utredning for eit par år sidan, som heitte "Fra straff til hjelp", og som SP stemte ned i Stortinget. Saman med Frp og AP, der sistnemnte ikkje hadde eigerskap til vår viktigaste helsereform på fleire tiår og derfor snudde til å sei "nei".
Du ser, justisminister, eit slikt skille ER utreda allereie. Svært grundig også. Av eit adskillig meir variert utvalg, enn dei tre strafferettsjuristane du klarte å grave fram fra under ein stein. Og kvifor kun tre fra strafferetten? Ingen fra helse. Ingen fra brukarorganisasjonane. Ein skulle tru desse gruppene MÅTTE være representert, men SP seier regelrett "fuck off" til alle brukarane, som faktisk er dei som skal komme fordelaktig ut etter ein slik reform. 

La oss kalle ein spade for ein spade; Sp vil at politiet skal ha adgang til å bruke tvangsmiddel ovanfor brukarane, og dermed gi dei tilbake dei såkalla "verktøya", som norsk politi aldri har hatt. Og dei seier det kanskje ikkje rett ut, men eg aner at SP kunne tenkt seg å fortsette straffelinja ovanfor ALLE brukarar. For kor skal grensa gå SP?
Kor mange kokainstriper må eg dra pr. veke før eg kan bli rekna som avhengig, og dermed slippe straff? 5? 10? 20?
Kor mange joint vil SP la meg røyke før eg slipper straff??
Kor mange fleinsopp må eg tygge i meg før eg kan få "hjelp", gjerne "påtvungen" sådan, som KrfU kaller det?
Kor mange lapper LSD kan eg svelge før eg unngår bot?
Kor mange sprøyter heroin vil SP anbefale at eg må ta, slik at eg slipper anmerkning på rullebladet?

Utvalget, leia av tidlegare NK under  eksriksadvokat og æresmedlem i eksremistorganisasjonen NNPF Tor Aksel Busch, har fått eitt år på seg for å levere sin rapport.
Ergo er vi komen enda lenger ut i tid, før regjeringa kan levere sitt "reformforslag". Vi snakker altså ikkje i 2023 lenger, ei heller tidleg 2024. Eg trur vi seier tidlegast høst/vinter 2024, og da er det  kun nokre månader att til neste Stortingsvalg, slik at vi forhåpentligvis blir kvitt heile SP i regjering. For ei laaaaaang stund framover. 

Fram til da; Folk døyr.

Fordi det er viktigare å la "utvalget utrede og utvelge" ein politikk som allereie ER utreda for nokre år sidan. Igjen; Senterpartiet kan dra så langt vekk som mogleg med sin utdaterte, gammeldagse, farlige og endatil dødlige ruspolitikk. Joda, det var kanskje AP sitt "nei" tilbake i 2021 som fikk meg inn som medlem i eit politisk parti. Men det er iallfall SP som har vist meg kor ille det kan gå, når vi lar utdatert kunnskap og stigmatiserande haldningar dominere eit område som burde vore ei helseutfordring, og definitivt ikkje noko som politi og rettsvesen burde befatte seg med. 

Eg VEIT så altfor godt kor ille det kan gå, når straff og forbud rammer oppegåande unge, men SP ser heilt bort fra slikt. Dei synes openbart at vi må akseptere eit sjølvmord i ny og ne, så lenge vi får straffe litt. Eg har ikkje ord for kor mykje eg avskyr slik politikk.


Til slutt i kveld: La oss bruke enda litt meir tid på justisministeren som var i USA på 17. mai. Der snakka ho om kor viktig det var å kjempe for demokrati og greier.
Neppe nokon som er ueinig i det.
Men ironien blir altså himmeropande når den samme ministaren vil la norsk politi bruke ulovlige tvangsmiddel mot personar som ikkje har gjort noko anna enn å bruke andre  og mindre farlige rusmiddel enn voldsdopet alkohol. Utfra det eg har fått med meg i høve 17.mai-"feiringa", så har det vore altfor mykje fyll og medfølgande ordensproblem. Vi treng fleire og lovlige rusmiddel, som ikkje får folk til å oppføre seg som idioter i dress og bunad på nasjonaldagen. Kva er problemet med å la folk fyre ein joint, framfor å bøtte innpå sprit? Kan vi ikkje heller ta ein lapp LSD, ein tekopp med fleinsopp (jøss, det rimte!) framfor champagne og vin?

Nå har ikkje eg smakt alkohol på 17.mai på nokre tiår, men vaksne burde og skulle fått høve til å bruke noko anna enn alkohol, utan å risikere straff, slik som SP vil fortsette med. Og atter ein gang: Nei, eg har aldri prøvd illegale rusmiddel, har heller ikkje ønske om det, og iallfall ingen planar om det. 

Men andre bør jo kunne bruke for det.


*****************************************************

Oppdatert 1.4.(!) 2023:

Jada, det er blitt 1. april, men dette eg skal skrive om i dag, er fra dei siste par dagane. Senterpartiet gir seg aldri i ruspolitikken, og framstår stadig meir akterutsegla. Der også.

La oss imidlertid først gå til tidlegare statsråd fra KRF, og mann som liker å svindle fellesskapet for midlar, Kjell Ingolf Ropstad. For nokre dagar siden sendte han eit skriftleg spørsmål til justisminister Mehl, og nå er da svaret på plass.

Beware!
Spørsmålet er akkurat så dumt som vi kunne forvente fra ein mann som meiner at dersom du klarer ein fødsel, så kan du klare to.





Spørsmålet er tåpelig, fordi vi er i Norge nå, ikkje i Sverige eller Danmark, og derfor har eit norsk lovverk å forholde oss til. Ropstad har sjølvsagt eit håp om at norsk politi skal få høve til å bryte Menneskerettane igjen, ifall dei gjer det i våre naboland. For; Hvis Sverige og Danmark kan, så kan vi også, sant??

Vel, Kjell Ingolf.....eit slikt spørsmål kan kanskje treffe godt på neste bedehusmøte, men her ute, i realitetane, så gjelder altså Grunnlova, Menneskerettar, straffeprosesslova og retningslinjer fra Riksadvokaten framfor det du måtte synes Sverige og Danmark holder på med.
Til orientering, sidan han ikkje klarte å google det, så er det krefter i Sverige som vil ta landet inn i  retning av ein enda meir restriktiv narkotikapolitikk enn oss, sjølv om det også der hever seg fleire og fleire kritiske røyster.
I Danmark er det stikk motsatt. Der tyder meir og meir på at danskane snart liberaliserer ytterlegare, spesielt nå som Tyskland legaliserer cannabis i streng offentleg regi. I førarsetet: AP sitt tyske søsterparti

Svaret fra Mehl er akkurat så fjernt og intetsigande som kun ein ubrukelig minister kan formulere seg. Med 400 ansatte i justisdepartementet, så skulle ein forvente at det var EIN eller ANNAN som kunne LITT om våre naboland sin straffeprosess, men neida. Eller rettare; SP vil jo innføre slike tiltak, men dei veit også at hverken Danmark eller Sverige kan bryte grunnleggande rettar for sine lands borgarar. 
Derfor later Mehl som om justisdepartementet ikkje kjenner til kva tvangsmiddel våre naboar kan nytte ovanfor rusbrukarar.



La oss ta litt meir om SP sine fatale påstandar om ruspolitikk, medan vi er i gang. 

Som kjent vart det gjort eit stort kokainbeslag i Oslo forrige dagen. Det er jo akkurat slik det bør være, og skulle du sett; Dette skjedde altså ETTER at politiet (les: Ekstremistgruppa NNPF) har sutra over sine "mista verktøy". Det viser seg altså at Norgesrekorden i kokainbeslag vart gjort utan at ein einaste ungdom er belyst og sjekka på intime stader, utan at ein einaste ungdoms mobil er gjennomgått....dvs. kjempebeslaget er gjort grunna politiets endra retningslinjer og sikkert også bevisst fokus på å gi blaffen i brukarane, og heller konsentrere seg om bakmenn. Etter mi meining er det slik det skal være, og det er bra å sjå at norsk politi har tatt signala fra Riksadvokaten på alvor. Det er langt færre beslag, men det er i volum langt meir som BLIR tatt. Kudos!!!

Om det store beslaget har nokon praktisk betydning?
Eg tviler. Jo, det var sikkert kake og alkoholfri øl på kontoret til tollvesen og politi torsdagskvelden, men ein stopp for kokainbruk setter det jo ikkje.
Det dukkar alltid opp nye selgarar, som kan tilby varene til dei som vil ha. Til Skjærtorsdagsfesten er sikkert lagra fyllt opp igjen. Det er dette systemet vi har valgt, kakefeiring til tross. 

Men korleis har dette noko med Sp å gjere?

Det er fordi at Vedum, på våren 2021 meinte at 2 g. kokain ville utgjere 80 brukardoser. 


I kid you not.




Ein kg. kokain vil da gi oss 40 000 brukardoser. 
820 kg vil da gi oss ..... 32 800 000 brukardoser.

Iflg. Vedum.

Her i landet er vi ca. 5,5 mill innbyggarar. 
Tal fra SSB viser at vi er ca. 3 615 000 innbyggarar mellom 16 og 66 år.


Det som blir interessant blir da å sjå kor mange av desse ca. 3,6 millionane som har prøvd kokain siste året. Dei tala finn vi hos FHI.



3 av 100 personar har prøvd kokain i 2022. Eller ein "eksplosjon" som Senterpartiet kallar det. 
Dette blir 108 450 personar, og av dei er det neppe alle som bruker kvar dag, for å sei det slik. 

Men vi har altså 32 800 000 brukardoser, fordelt på 108 450 personar. 
Det blir 302 doser til kvar av dei.

Ganske så heftig.


Hvis det ikkje var slik at Vedum prata om ting han ikkje hadde greie på da, og berre kasta ut eit tall, men det ville jo sett litt dumt ut.
M.a.o. akkurat som alt det andre som SP kjem med når det gjeld ruspolitikk: Det ser dumt ut. 


****************************************************************



Oppdatert 22.3.2023:
Det er som om det ikkje lenger går ein dag utan at ein eller annan nisse fra SP uttaler seg om ruspolitikk, og dei har alle til felles at dei antagligvis ikkje evner å sjå på problemet med ny og oppdatert kunnskap.

Nå kan vi gjerne sei at dette gjeld i adskillig fleire og viktigare saker enn ruspolitikk, men eg har såpass skamvett at  dersom eg ikkje har satt meg ein smule inn i ting, så avstår eg gjerne fra å kritisere andre.

Ruspolitikk derimot, det følger eg godt med på, og har gjort det i mange år. Det er derfor ikkje uten grunn at eg, og mange andre reagerer tildels svært sterkt, når SP vil reversere avgjerder fra vår dømmande statsmakt sitt øverste organ. SP sin ruspolitikk er ikkje, den har aldri vore, og det vil forbause meg ENORMT om den nokon gang vil bli, kunnskapsbasert.

Nei, eg skal ikkje latterligjere dei som meiner vi bør spise meir biff, og at middag uten kjøtt er jåleri [SIC].

Men eg kan gjerne være med på å kritisere vår ubrukelige justsiminister. Enda ein gang.

Etter SP sitt landsmøte forrige helg, så kom det som kjent fram at SP ynskjer å kunne nytte tvangsmiddel ovanfor rusbrukarar, utan mistanke. Dvs. innføre ein politistat ovanfor deler av landets borgarar.
Dette vedtaket møtte massiv kritikk, og Mehl sin reaksjon....? Akkurat like dum som vi måtte forvente. Ho forsvarer politiet, og meiner det blir feil å kritisere dei, fordi etaten da kan miste tillit.


Beklager, kor j***a dum er det mulig å bli??

Det er ikkje vi som borgarar som skal gi politiet, eller einkvar annan offentleg instans for den saks skuld, den tillit dei fortjener. 
Det er politiet som skal opparbeide seg den tillit dei fortjener ovanfor sine borgarar. Den tilliten har fått seg nokre alvorlege knekk siste åra, og Mehl gjer ingenting for å bedre den, tvert imot er ho med på å svekke den ytterligare. 
Historisk sett har norsk politi alltid hatt eit godt rykte på seg, men nå har det gått feil veg i ein lengre periode.

Mykje av årsaka til det er såklart store og kjende kriminalsaker, med justismord og mildt sagt tvilsomme avhøyrsmetodar, men også det som er avdekka om NNPF og deira antidemokratiske verkemiddel og lobbyisme.

Eg vil gjerne oppfordre SP, og dette er heilt seriøst meint, til å begynne å lytte til fagfolk .

De bør også begynne NÅ, iallfall hvis de har eit ønske om å framstå ein smule sreiøse i rusdebatten framover. Kritikken er allereie kraftig, som vi kan sjå her  og her
Dette er berre to av svært mange oppslag siste dagane.


På den andre sida; Hvis de fortset på samme måten, så kanhende de taper enda fleire stemmer fram mot høsten 2025. DET hadde jo vore det aller beste.

Fram til da: Mehl må finne seg ein jobb ho kan fungere i, og ikkje berre framstå som eit teflonlag på steikepanna. Ho er ikkje egna til, og heller ikkje i stand til å leie oppryddinga som etaten så sårt treng.

Ho må også huske å ta med seg politidirektør Bjørnland, og hennar NK Håkon Skulstad, mannen som var medlem av NNPF i fem år, og som ikkje hugsa at han hadde meldt seg inn. Eller ut.

Dugløysa er systematisert fra toppen og ned i justissektoren når vi kan ha Mehl og Bjørnland på post.



***************************************************


Oppdatert 17.3.2023:

Helgas landsmøte i Senterpartiet fortel oss at jo, dei vil verkeleg ha ein politistat i narkotikasaker.

Dei har i dag, fredag 17.2.2023 kome med følgande uttale, bl.a. etter innspel fra Senterungdommen, landets verste organisasjon på rusfronten.

Dette er saksa fra den langtfra liberale avisa Vårt Land.



Dette er mørkt. Virkelig mørkt.

Eg skal ikkje ein gang snakke om arrogansen i at eit politisk parti skal belære Riksadvokaten om juss, eller at dei vil begrense innflytelsen fra den dømmande statsmakt.

Rustesting og ransaking er å rekne som tvangsmiddel iflg. Straffeprosesslova. For å bruke slike tvangsmiddel er det ei rekkje vilkår som må oppfyllast, bl.a. skal det være skjellig grunn til mistanke.

Senterpartiet vil altså  gi politiet adgang til å bruke slike tvangsmiddel UTEN konkret mistanke.

Slike verkemiddel kan dei nok få igjennom i totalitære samfunn, men personleg veit eg ikkje om nokon demokratiske rettsstater som har slike verkemiddel ovanfor rusbrukarar i dag. Joda, det fins kanskje, så opplys meg gjerne. Slik at eg slipper å reise dit. Neida, eg bruker ingen illegale rusmiddel, så det er ingen fare, men visse prinsipp bør ein kanskje ha.

I ei tid der våre næraste handelspartnarar og allierte legaliserer t.d. cannabis og avkriminaliserer bruk av narkotiske stoff generelt, så går eit av våre regjeringsparti inn for tiltak som passer bedre i Kina, Iran og Russland.
Det er altså ikkje til å begripe, og eg må spørre meg sjølv:
Kva lovbrot vil dei bruke politistatmetodar på neste gang? 
Vi har allereie fått eit overvåkningsregime igjennom i Stortinget, så det er eit høgst berettiga spørsmål synes eg.

Til alt hell er det ting som tyder på at regjeringspartneren er i ferd med å bikke litt over på rett side av historia. Fleire av AP`s mest rabiate og toneangivande på rusfronten har allereie sagt at dei ikkje tek attval, og det skal eigentleg partiet sjølv være mest glad for.

Senterpartiet sitt forslag har neppe sjanse til å bli vedtatt i Stortinget, da det jo er brot på både Grunnlov og EMD i tillegg. Dette veit SP sikkert sjølve også, men dei skal vel skaffe nokre velgarar framfor høstens kommuneval, og da må dei tydlegvis fri til dei mest ekstreme straffenissar i landet.
Vi kan vel allereie no gå ut fra at samtlige medlemmer i #nnpf jubler  over denne uttalen.

Neida, eg synes heller ikkje at vi skal la kriminelle omsette narkotika, men vi bekjemper ikkje det ved å innføre tvangsmiddel etter politiets eige forgodtbefinnande. Nå har vi brukt ulovlige metodar i fleire tiår, og det har ikkje fått bort narkotikabruken så langt. kvifor skal det brått fungere da?

Det må da være langt verre å ha politistatmetodar her i landet, enn at nokre smartingar KANSKJE fyrer ein joint etter fredagstacoen. 

Som ved ein slags ironi fra ein anna verden, så stod partileiar Vedum fram med sin sjukdom i dag. Det er da verdt å nevne at MS-pasientar har funne lindring i bruk av cannabis....

Sålenge folk med sjukdommar og plager kan finne lindring i å bruke div. cannabisprodukt, så la dei gjere det da, utan at dei skal risikere straff. Og la desse pasientane få høve til å kjøpe dette på lovlig vis.

Joda, eg veit at effekten ikkje nødvedigvis er så stor på MS-pasientar, men la som sagt dei pasientar som vil, få noko som kan lette kvardagen ein smule, og uten den enorme papirmølla som kreves i dag. Medisinsk cannabis på apoteket takk!! Ein resept fra legen, og saka er i boks. Så lett burde det være.

Eg fant forresten ein undersøking her, og ein konklusjon som kan sjå grei ut. Cannabis er nemleg ikkje så ille som mange, deriblant meg sjølv, har hevda i årevis. Det er ikkje ein inngangsport til vidare stoffbruk, og det gjer ikkje brukaren om til potensielle voldsmenn, slik som t.d. alkohol har ein tendens til. La nå folk bruke dette, uten at dei skal risikere straff! Den største faren ved cannabis er å bli tatt av politiet, samt at du får lyst på ekstra mykje potetgull....eller kanskje ei Napoleonskake?

SP derimot, synes dette er så umoralsk at dei vil sette til side alminnlege demokratiske rettsprinsipp, i sitt korstog mot brukarar av illegale rusmiddel.

Gudbedre for ein gjeng.

.


Men altså; Hvis det er eitt einaste parti eg aldri kjem til å stemme på, så må det være Senterpartiet.
Dei som altså finn det passande å bruke tvangsmiddel mot norske borgarar, uten at det er konkrete mistankar mot vedkommande.

Igjen, dette er mørkt.  VELDIG mørkt

****************************************************


Det er i skrivande stund 8. mars, ein dag som nokon stiller spørsmål om vi bør markere lenger.
Ja, det bør vi.

Om knappe to månader er det 1. mai, og kvart år så er det alltid ein luring som spør om vi trenger å markere den dagen også.
Igjen; Ja, det bør vi.


Det er imidlertid ein heilt anna ting vi må snakke om også.

Det er vårt regjeringsparti SP, som må få eit søkelys på seg i rusdebatten.
Dette handlar ikkje om å være riv ruskande uenig med dei. Ok, litt da.
Det handlar ikkje om at eg vil ha ei streng statleg regulering av langt fleire rusmiddel enn i dag.

Nei, det handlar om at Senterpartiet nå framstår som den politiske fløyen av den antidemokratiske organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening. Mykje er sagt om deira tilhøve til bl.a. presse og ikkje minst politiet tidlegare, så eg skal ikkje gå for mykje inn i den materien nå. NNPF er avkledd, og nå nesten usynlige i debatten. Istadenfor bruker dei utelivsbransjen, sin einaste gjenværande samarbeidspartner Securitas og kunnskapslause politikarar som sluker alt rått.


Ta t.d. kveldens debatt i Dagsnytt 18. Oh. My. God.
SP sin representant i justiskomiteen(!) , Prestbakmo, (Korleis kom han i den jobben forresten?) virkar til å ikkje eingang vite forskjellen på avkriminalisering og legalisering, som motdebattant Sandra Bruflot så presist bemerka.


Samme representant vil også "gi politiet tilbake virkemiddel" til å avdekke rusbruk. Samme forslag kom også fra det som er landets verste politiske organisasjon på rusfronten, nemleg Senterungdommen. Det er nesten som om SP ikkje forstår at desse virkemidla ikkje er lov å bruke, og heller aldri har vore det. Det å bruke tvangsmiddel mot landets borgarar eine og åleine etter mistanke om bruk av illegale rusmiddel er ulovleg. SP driv med skummel populisme, når dei vil innføre grep som berre høyrer heime i ein politistat. Joda, dei har sikkert med seg Per Willy Amundsen, såkalla liberal politiker fra Frp, og nokre moralister fra Krf. Til alt hell er det nettopp regjeringspartner AP som no viser tegn til å ville snu. Igjen. Bl.a. i Tromsø.

Når no Tromsø, som fleire andre byar vil ha ein lokal rusreform, men får nei fra denne Prestbakmo, så viser det berre den enorme dobbelmoralen som rår i SP.

For var det ikkje ein partiflokk fra Sp som var på hyttetur for nokre år sidan, der det vart sendt ein slibrig SMS til Liv Signe Navarsete? Noko seier meg at det var ei og anna øl med på hytteturen, og kanskje litt vin og sprit også?? Vel, to av smågrisene fra denne berømmelig hytteturen sit no som minister i Støre-regjeringa. Forsvarsminister Gram, og forsknings og kunnskapsminister Borten Moe (Korleis kom han i den jobben forresten??), og ingen i smågrisflokken har hatt ryggrad til å stå fram og tilstå sin brøde. Ergo vil mistanken om kven som er smågris kvile over heile flokken til evig tid. 

Som vi ser; Drita fulle SP-toppar på hyttetur som sender grise-SMS er ikkje partiet i stand til å gjere noko med, men det må for all del ikkje tillatast at folk fyrer ein joint.

For å sei det som eminente Jon Stewart her ein dag: Dette er hykleri på eit heilt nytt nivå.



Når det gjeld våre ungdomsparti, så er det jo jobben deira å provosere moderpartia ein smule.
Men Senterungdommen provoserer ikkje.
Dei er enten:
A) Dumme som brød på rusområdet.
B) Dei lyg.

Eg veit nesten ikkje kva som er verst.
Når eg høyrer dei snakkar om at "den forrige regjeringen ville at folk kunne gå med en bærepose med dop uten at politiet kunne gripe inn", så er det rein løgn. Evt. himmelropande dumskap. Stryk det som ikkje passer. Det får ikkje hjelpe at ein av Senterungdommens talspersoner på området har ein tilknytning til Luster. Idioti/løgn er like ille uansett. 

Og nei, eg har såklart ikkje gløymt vår nåværande finansminister (Korleis kom han i den jobben forresten ?), som for eit par år sidan klarte å sei på direktesendt TV, at det "er skummelt å si at politiet bruker for mye makt".

O, dei orda eldast som mjølk i sommarsola. 
For var det ikkje akkurat det som viste seg å ha skjedd i fleire tiår? Politiet HADDE brukt for mykje makt, og endatil ulovlige virkemiddel.

Joda.
Og da skulle ein vel tru at finansministeren hadde vett til å beklage sine utsagn? Men nei. Det er vel heller slik at han, og store deler av SP i resten av landet, faktisk ynskjer at politiet kunne bruke tvangsmiddel etter eige forgodtbefinnane mot rusbrukarar framleis.
Dvs. bruke metodar som ikkje er i samsvar med lov og rett i eit demokrati som vårt.

For å kalle ein spade for ein spade, og for å treffe den uuungåelige konklusjonen: 
På rusfronten ser SP gjerne at vi skulle vore ein politistat. 
Samstundes som deira eigne smågriser drar på fylletur på hytta og sender grisemelingar til sin eigen partifelle.

Gudbedre for ein gjeng.


Men, alt er ikkje heilsvart. Eg finn trøst i lokalpolitikaren fra SP som ein gang sa til meg; "Du har heilt rett. Vi burde legalisert alt sammen."
Og nei, det var ikkje ironisk meint fra vedkommande. Det vart sagt på fortruleg tomannshånd, og vi var edru begge to. 


Eg siterer til slutt gjerne ein meiningsfelle fra twitter: "Senterpartiet er landets klart mest kunnskapsløse politiske parti på rusfronten."
DET hadde han så inderlig rett i. 

Forresten: Er eg den einaste som synes at dei mest ihuga motstandarane til ei liberalisering av vår mislykka narkotikapolitikk for det meste er middelaldrande kvite menn?? Med unntak av Senterungdommen såklart. Ingen regel uten unntak.
Og ja, eg synes virkelig at norsk narkotikapolitikk fortjener merkelappen mislykka.
Over 7000 dødsfall sidan NNPF vart ein politisk aktør på området, altså i 1996, burde være bevis godt nok.
Senterpartiet vil fortsette i samme gate, fordi dei trur at vi har hatt låg bruk av nArrKotiKa fram til nå. 
Nokre dødsfall er liksom ikkje så mykje å bry seg om, for no kjem jo regjeringas nye "behandlings og forebyggingsreform". Vinteren 2023-2024 skal den leggast fram, dvs. ca. tre år etter at Solbergregjeringa sitt forslag vart nedstemt, og i mellom tida har vi fått ca. 1000 nye dødsfall.
Ah, regjeringa må være stolte av eit slikt resultat.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk narkotikapolitikk; Det er eit underleg skue.

Da har det gått åtte år.